Grupo del Sur

Grupo del Sur – Inspiración! Bezield bandoneonspel, meeslepende tango’s en rauwe emoties: Grupo del Sur raakt u in het hart! Na het succes van afgelopen seizoen brengt Grupo del Sur nu haar nieuwe programma Inspiración!, waarin u wederom wordt meegevoerd in een wereld van melancholie en hartstocht. Astor Piazzolla blijft de rode draad en is dé grote inspirator van dit programma.

Piazzolla was de grote vernieuwer van de Argentijnse tango: de Tango Nuevo. Zijn muziek is niet langer een trend maar een begrip, met een vaste plaats te midden van andere tijdloze genres. Aan samenspel en virtuositeit worden dezelfde eisen gesteld als bij klassieke muziek. In de vaak ingewikkelde harmonische en ritmische structuren zijn invloeden hoorbaar van Bach, Ravel, Stravinsky en Bartok, maar ook jazzmuziek speelt een grote rol.

De 'Groep van het Zuiden' draait het nu om. Geïnspireerd door Piazzolla maakt de groep eigen arrangementen van bekende werken van diezelfde klassieke componisten. Op geraffineerde wijze wordt klassiek en tango met elkaar verweven. Samen met originele stukken van Piazzolla levert dit een onvergetelijke muzikale ervaring op!

De musici van Grupo del Sur weten de juiste toon te treffen en tonen zich een waardig vertolker van Piazzolla’s muziek. De groep geeft concerten sinds 2007 en speelde op vele kamermuziekpodia en festivals. Begin 2010 verscheen haar eerste CD “Invierno Porteño” en in 2012 verscheen de tweede, getiteld: “Segundo Movimiento”, genoemd naar het tweede deel van het Pianoconcert van Ravel.

Matías Pedrana – bandoneon

Anne-Marie van de Grint – viool

Paul Hagenaars – gitaar

Hetty Sponselee – piano

Marc van Rooij – contrabas

Matías Pedrana: bandoneon Matías begon zijn muzikale opleiding in Argentinië toen hij dertien was. Daar voltooide hij de opleiding van de Universidad Nacional de Rosario als dwarsfluitist. In 2000 verhuisde hij naar Europa om zijn muzikale carrière voort te zetten en besloot bandoneón te gaan studeren. Hij haalde zijn bandoneón diploma in het Codarts Conservatorium (Rotterdam) in 2008. Als bandoneonist heeft hij met bekende musici en ensembles samengewerkt o.a.: “Orquesta Tipica OTRA”, “Guardia Cadenera”, “Nueva Manteca”, “Motion Unlimited Cinematic Orchestra”,”Het Gelders Orkest” “Tango Extremo”, Ben Van Den Dungen en “Septetoscopio”. Met enkele van deze ensembles heeft hij door de wereld gereisd en in toonaangevende festivals gespeeld. Hij deed mee aan CD opnames bij Gotan Project en Tango Extremo.

Anne-Marie van de Grint: viool Anne-Marie studeerde viool aan de Conservatoria van Amsterdam, Tilburg en Maastricht. Ze is actief in diverse klassieke ensembles en orkesten. Zo is ze concertmeester van Brabant Sinfonia en vervangend concertmeester in het Zeeuws Orkest. Daarnaast speelt Anne-Marie in het Aulos Consort, Quartetto Claro (strijkkwartet) en barokensemble La Réjouissance. Haar passie voor de Argentijnse tango begon in 1991 toen ze gevraagd werd voor trio Típico Tango. Later maakte ze ook deel uit van tango-orkest OTRA. Met Daniel Fanego y Amigos bracht zij een uitgebreid Latijns-Amerikaans repertoire. Vanaf 2007 geeft ze concerten met Grupo del Sur, waarvan ze tevens de oprichtster is.

Paul Hagenaars: elektrische gitaar Paul heeft als uitgangspunt het spelen van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op zowel klassieke als elektrische gitaar. Hierbij gaat zijn interesse vooral uit naar jazz, Braziliaanse en Cubaanse muziek. Hij werkt met Tom Amerika (eigentijdse muziek) en Maurice Leenaars (flamenco-gitarist) en speelt “kamermuziekjazz“ in een trio met contrabas en trompet, waar hij ook voor schrijft. Hij is als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium en Factorium Tilburg.

Hetty Sponselee: piano Hetty studeerde piano aan het Brabants conservatorium bij Theo Bles. Daarna behaalde zij het hoger diploma aan het conservatorium van Antwerpen bij de bekende Belgische pedagoog Jacques de Tiège. Momenteel speelt ze veel kamermuziek en begeleidt diverse koren en solisten. Veel inspiratie vindt ze in de muziek van Astor Piazzolla samen met Grupo del Sur. Vorig jaar heeft ze samen met de Engelse sopraan Sheila Conolly de " December Songs" van de Amerikaanse componist Maury Yeston opgenomen en momenteel werken ze samen aan de opnames van liederen van de Franse componisten Chausson en Debussy. Van het duo samen met Rogier de Pijper op dwarsfluit verscheen onlangs de debuut CD “Undine”. In 2015 zal tevens een CD worden uitgebracht met solo werken ( o.a. Chopin, Granados, Debussy, Scriabin....).

Marc van Rooij: contrabas Marc speelt jazz met o.a. Rob van Bavel (Edison CD 'Rob van Bavel Trio', North Sea Jazzfestival, tournee China) en klassiek in Het Brabants Orkest en Nederlands Philharmonisch Orkest. In het theater speelde hij bij Toon Hermans, Robert Long en Mini & Maxi. Verder is hij werkzaam als arrangeur (voor o.a. Miranda van Kralingen, Sinfonietta Amsterdam, Residentie Orkest) en bigband-leider, en is hij als hoofdvakdocent verbonden aan het Fontys Conservatorium Tilburg.

 

Informatie

  • DatumZondag 16 november
  • Aanvang14.30 uur
  • Entree€17,50 inclusief kop koffie of thee.
  • Kinderen€12,50

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen door een email te sturen naar yvonne@lemontree-pr.nl

naar de agenda