Symco speelt Prometheus

PROMETHEUS, een muzikale theatervoorstelling voor jong en oud met masker- en poppenspel.

Een spannend verhaal uit de Griekse mythologie, uitgebeeld met unieke maskers en handgemaakte poppenfiguren en daarbij de prachtige muziek van Ludwig van Beethoven.

Symfonisch Collectief Breda o.l.v. Geert Schrijvers

Muziek: Ludwig van Beethoven "Die Geschöpfe des Prometheus"

Spel: Menno Boerdam - Levien Reedijk - Maarten van der Velden

Concept: Menno Boerdam - Maarten van der Velden

De eerste grote compositie die Ludwig van Beethoven schreef, in 1801, heette Die Geschöpfe des Prometheus, De schepselen van Prometheus. Deze muziek was de basis van een ballet waarvan de choreografie helaas verloren is gegaan. Na grote successen in Wenen verdween de partituur in de kast. Beethoven bewerkte delen uit Prometheus in verschillende composities, waarvan de bekendste de derde symfonie 'Eroïca' is. Van het origineel wordt tegenwoordig alleen de ouverture een enkele keer uitgevoerd, de rest is in vergetelheid geraakt.

Voor SymCo was dat een reden dit grote werk weer op te pakken, een selectie eruit te maken en de prachtige, zeer melodieuze muziek in een totaal nieuwe vorm te verweven met een verhaal, dat de lijn van de mythe volgt maar toch hedendaags is. Zo ontstond een nieuw stuk en deze creatie is dan ook een Nederlandse première!

Drie acteurs vertolken op originele wijze de aloude mythe over het ontstaan van de mens. Hoe Prometheus de mens schiep uit klei en hoe hij, ten koste van zichzelf, het vuur uit de hemel stal om het aan de mens te schenken. Het vuur is immers de sleutel tot de ontwikkeling van onze cultuur, al zijn we dat door onze techniek vergeten!

In het verhaal laten de spelers zien waarom de wereld gevuld is met goed en kwaad. Het is ook een verhaal over creativiteit en vernuft, over het denken buiten de gebaande paden, over kwaliteit tegenover kwantiteit en over diepgang tegenover oppervlakkigheid.

Door de geraffineerde gelaagdheid van muziek, live video en theatraal spel in de hele ruimte is het ook spannend en zeer aantrekkelijk voor de jeugd. Kortom een concert voor jong en oud!

 

 

  • aanvang14.00 uur
  • entree€15
  • entree kinderen en scholieren€5
naar de agenda