Zondagkunst: René Korten

Het is inmiddels 9 jaar geleden dat René exposeerde bij de Hilvaria Studio’s, toen nog onder leiding van Jan Doms. Zondagkunst is door Jan in het leven geroepen en gaat nu haar derde leven in. Als centrum voor vergaderingen, congressen, bedrijfsevenementen, feesten, bruiloften of afscheidsdiensten worden de tentoonstellingen door een breed publiek gezien. De tentoonstellingen en de Studio’s kunnen buiten de Zondagkunst en de activiteiten om ook op afspraak bezichtigd worden.

Tijdens de derde en tevens laastste editie van Zondagkunst op 22 september neemt René Korten ons als een zomergast mee door zijn leven en werk, en wordt er onder andere aandacht besteed aan Frits, de band waarin hij zit.
 

René Korten werkt al meer dan 30 jaar heel gestaag aan een oeuvre wat duidelijk evolueert en uitgesproken herkenbaar blijft. Enkele vroege werken bevinden zich in de vaste collectie van de Hilvaria Studio’s. Daarin waren door middel van erin opgenomen prints vaak letterlijke verwijzingen naar de natuur terug te vinden bijvoorbeeld in de vorm van een aardappel of een vogel. Natuur vanuit het menselijke ervaring of sterker nog: menselijke natuur.

In zijn huidige werken spelen de eigenschappen van verf en drager de hoofdrol. René noemt zichzelf een schilder maar zijn werken ontstaan uit een samenspel tussen de maker en zijn materiaal. Korten danst de tango met zijn werken: 'controle en toeval, beheersing en overgave, aantasting en acceptatie leiden tot een met energie geladen geheel' zoals hij het zelf zegt. Hij mengt zijn verf en brengt hem aan op hout of doek en stuurt de verf aan of laat hem - dikker of sterk verdund - zijn eigen weg zoeken, en verrast zichzelf met het resultaat. Daarna worden weloverwogen de vervolgstappen gezet, waarin het grote gebaren gecombineerd worden met minitieus gekozen lijnen en vlakken. De mogelijkheden van verf en drager worden tot het uiterste gedreven. De uitkomst staat nooit van tevoren vast, maar is ook nooit helemaal open. Tot het moment daar is dat werk en maker in harmonie zijn met elkaar, het moment is gestold tot eeuwigheid: Wipe Into The Now.

De kijker legt die de weg terug af, van kleur naar verf naar drager en ziet er mogelijk een landschap, een wolk, of een puur spel van kleur of emotie in. Titels en woorden spelen een grote rol maar zijn nooit (puur) beschrijvend. Zij completeren de dans.

 

  • Zondagkunst22.09.2019
  • René KortenWipe into the Now
  • Geopend van 11.00 tot 18.00 uur
naar de agenda