Zondagkunst: Wereldpremière & Kunstenaarsgesprek

WERELDPREMIÈRE DISPLACEMENT & KUNSTENAARSGESPREK

We nodigen je van harte uit voor de finissage van de expositie Into perspectivevan Merijn Bisschops op zondag 1 november.
Op het programma staat een allereerste uitvoering van zijn nieuwe werk Displacement, geschreven voor pianiste Saskia Lankhoorn om uitgevoerd te worden in het Ei.
Daarna gaat Tineke Schuurmans, curator van de Hilvaria Studio's, in gesprek met Merijn Bisschops om zoals hij het zelf zegt 'een exclusieve inzage te geven in de kronkels van zijn creatieve brein'.

Het programma start om 14:00 uur en eindigt om 15:30 uur.
De organisatie zal geheel verlopen volgens de huidige richtlijnen van het RIVM.

Reserveer uw tickets online. Er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar.
TICKETS CONCERT EN GESPREK ZONDAG 01.11.20

 

DISPLACEMENT

Een nieuw werk voor piano, soundtrack en lichtprojectie, speciaal gemaakt voor de bijzondere vorm en akoestiek van het Ei in de Hilvaria Studio’s. Displacement is een concert en levende installatie ineen, uitgevoerd door pianiste Saskia Lankhoorn. Het geraamte van de muziek is opgebouwd uit strak herhalende tonen die over elkaar schuiven; het ene moment actief en weids, dan weer terughoudend en beklemmend. De verklankte ruimte in de soundtrack oefent een zuigende werking uit op het pianospel en de schaduwen die de vleugel werpt op de muur. De pianist lijkt zich tegen die kracht te verzetten; alsof in ieder deel de verhoudingen tussen het onderbewustzijn en de omgeving opnieuw worden bepaald.

 

Saskia Lankhoorn

De veelzijdige en eigenzinnige pianiste Saskia Lankhoorn is actief op het gebied van solo en kamermuziek in de hedendaagse muziek scene. Saskia’s toewijding voor nieuwe muziek dateert al vanaf vroege leeftijd. Haar eerste radio optreden op 15 jarige leeftijd was een opname van Arnold Schönberg’s Sechs Kleine Klavierstücke op. 19. Saskia speelt met het AskoISchönberg ensemble, ELECTRA en heeft wereld premières gegeven met haar trans-Atlantische pianoduo X88 met de Canadese pianiste Vicky Chow, ook bekend van de Bang on a Can All Stars. Saskia is mede-oprichtster van Ensemble Klang waarmee zij wereldwijd heeft opgetreden op festivals als Huddersfield Contemporary Music Festival, Cultural Olympiad UK 2012 en Sonic Festival in New York city.

 

Merijn Bisschops

De tentoonstelling 'Into Perspective' toont het werk van audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops in al zijn gelaagdheid. Het natuurlijke, stedelijke en menselijke landschap zijn met elkaar verweven. Daarbij zoekt hij altijd naar een abstractie, een aspect van het landschap, de stad, de mens dat niet meteen in het oog springt, maar dat zich laat ontdekken, ontleden of laat ondergaan. Het werk laat zich eerder voelen dan benoemen. En juist daar zit de diepgang van het werk, de associatieve kracht die ervan uitgaat. Het werk van Bisschops is niet beschrijvend, maar intuïtief, niet bedacht maar gegroeid.

 

 

In de Leuvenzaal zijn werken te zien uit de series 'Textures' en 'Landmarks'. In de Regiekamer hangt de serie 'City Poem', gebaseerd op ‘Stadsgedicht IV’ van Stadsdichter A.H.J. Dautzenberg.

 

  • Datum 01-11-2020
  • Openingstijden14:00 uur
  • Entree18,00
naar de agenda